Türk Fındığı Besin Değerleri
Türk Fındığı Besin Değerleri;
İngiltere’de University of Lincolnshire, Kanada’da Memorial University of Newfoundland, Japonya’da Tokyo University of Fisheries, ABD’de University of Florida’dan araştırma görevlilerinin yer aldığı bir bilim heyeti tarafından yapılan, fındığın besin değeri ilişkin araştırma sonuçları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
Kimyasal Bileşimi % Total Amino Asit Bileşimi g/100g
Protein 15.98 Iysine 0.47
Yağ 60.51 histidine 0.74
Doymuş 4.76 arginine 1.69
Tekli doymamış 50.32 aspartic asit 1.58
Çoklu doymamış 5.43 threonine 0.46
Su 4.45 serine 0.58
Kül 2.23 glutamic asit 3.72
Karbonhidrat 16.83 proline 0.59
Şeker 3.58 glycine 0.97
Enerji (kcal) 672 alanina 0.67
cysteine 0.45
Yağ Asitleri Bileşimi % valine 0.67
Myristic (C14:0) 0.03 methionine –
Pentadecanoic (C15:00) 0.02 isoleucine 0.59
Palmitic (C16:0) 4.86 leucine 0.99
Margaric (C17:0) 0.04 tyrosine 0.43
Heptadecenoic (C17:1) 0.07 phenylalanine 0.79
Stearic (C18:0) 2.74 asparagine –
Oleic (C18:1w 9) 82.72 glutamine –
Linoleic (C18:2w 6) 8.89 glycerophosphoethanolamine –
Linolenic (C18:3w 3) 0.10 tryptophan 0.03
Arachidic (C20:0) 0.14
Gadoleic (C20:1w 9) 0.16
Behenic (C22:0) 0.03 Şeker Bileşimi g/100g
Erucic (C22:1w9) 0.03 Fructose 0.142
Lignoceric (C24:0) 0.01 Glucose 0.111
Nervonic (C24:1w 9) 0.02 Sucrose 2.667
palmitoleic (C16:1) 0.16 Myo-inositol 0.041
Raffinose 0.135
Mineral Bileþimi (mg/100g) Stachyose 0.481
Aluminiyum (Al) 5.023 Toplam 3.576
Cadmium (Cd) 0.011
Calcium (Ca) 193.4
Chromium (Cr) 0.003 Organik Asit Bileşimi g/100g
Cobalt (Co) 0.220 Oxalic 0.06
Copper (Cu) 1.603 Citric 0.70
Iron (Fe) 4.967 Malic 3.86
Lead (Pb) 0.030 Lactic 0.43
Manganese (Mn) 3.293 Acetic 0.12
Magnesium (Mg) 176.5 Ascorbic 0.00
Nickel (Ni) 1.247 Toplam 5.17
Phosphorus (P) 355.7
Potassium (K) 761.0
Silver (Ag) 0.005 Fitesterol Bileşimi mg/100g oil
Sodium (Na) 3.133 Cholesterol 0.00
Vanadium (V) 0.077 Campesterol 7.15
Zinc (Zn) 1.940 Stigmasterol 0.89
b-Sitosterol 105.48
Vitaminler (mg/100g) Toplam 113.52
Vitamin E 33.9
Thiamin (B1) 0.3
Riboflavin (B2) 0.1
Pyridoxine(B6) 0.3
Niacin 1.8